El vicepresident de la Comissió Europea considera que el Regne Unit ha donat "una lliçó de democràcia" a Espanya amb l'acord Cameron-Salmond. El vicepresident de la Comissió Europea i comissari de la Competència, Joaquín Almunia, fa declaracions a la premsa en una visita a Espanya El vicepresident de la Comissió Europea, Joaquín Almunia, considera que el Regne Unit ha donat "una lliçó de democràcia" a Espanya amb l'acord que David Cameron i Alex Salmond signar per pactar el referèndum d'Escòcia.
En el marc del cicle de Diàlegs organitzats per la Fundació Ernest Lluch aquest dilluns a la nit, el eurocomissari socialista ha dit també que "no és honest" dir de manera "contundent" que Catalunya quedaria fora de la UE si arribés la independència i ha recordat que "ciutadans europeus som tots, i un cop ets ciutadà europeu tens uns drets com a ciutadà". L'eurodiputat ha assenyalat que "la qüestió no és de blanc o negre" i té molts matisos.
"No es pot donar una resposta contundent en dir que si algú es segrega, es queda fora i no sabem res més d'ell pels segles dels segles, no és així", ha subratllat Almunia, que va recordar a més de formar part de la UE suposa una sèrie de drets que no es podrien perdre tan fàcilment.
Ara bé, el vicepresident de l'Executiu comunitari creu que, si la secessió no es fa sobre un "acord" basat en el "diàleg" entre les dues parts, seria "lògic" que l'Estat Espanyol "digués, miri: 'Jo segueixo sent l'Estat membre de la Unió Europea, la resta, a esperar '". Almunia ha recordat que, en el cas que Catalunya acabés sortint de la UE en una primera fase, la seva adhesió a segona fase requeriria la "unanimitat dels membres". "És una qüestió extremadament difícil amb un risc terrible", ha afegit.
El vicepresident comunitari ha exposat: "Quan es llança un debat com el que hi ha a Catalunya, a Flandes o Escòcia, s'ha de fer amb tots els elements sobre la taula, no es pot deixar res. En aquest sentit, com tantes altres vegades, els britànics ens han donat una lliçó de democràcia. La situació és diferent, perquè no tenen una Constitució com la nostra, però han arribat a un acord i s'ha vist Cameron i Salmond donant-se la mà i pactant la pregunta, que és inequívoca ".
0 comentaris:
Publica un comentari a l'entrada