dimarts, 29 de novembre del 2011

Extremadura gasta el triple que Catalunya en salaris públics i el doble que País Valencià o Balears #espolifiscal

Un estudi del BBVA revela grans diferències entre els territoris de l'Estat espanyol · Si a Catalunya el 12,9% dels sous són salaris públics, a Extremadura representen el 40,5%, a Castella el 31,7% i a Andalusia el 29%

Un estudi de la Fundación BBVA i l'Institut Valencià d'Investigacions Econòmiques (IVIE) ha revelat les grans diferències existents entre els diferents territoris de l'Estat espanyol pel que fa al pes dels salaris públics sobre el total. Les dades recullen la mitjana 2000-2008 del total de remuneracions que han rebut els treballadors públics i les cotitzacions socials a càrrec de cada territori. Així, del total de salaris que es paguen a Extremadura el 40,5% són pagats des de les arques públiques. Castella-la Manxa i Castella i Lleó són els dos territoris següents en més % de sous públics sobre el total, 31,7% i 29,4%, seguits per Andalusia amb el 29%, les Illes Canàries amb el 27,2% i Múrcia amb el 26,5%. Per contra el Principat de Catalunya és el territori on els sous públics tenen menys pes sobre el total de salaris, concretament representen el 12,9% del total. Al País Valencià i les Illes Balears les xifres són del 19,8% i 19,9%, només una mica més altes que el 18,9% de Navarra, el 17,5% de Madrid o el 14% d'Euskadi, el territori més proper a Catalunya en aquesta qüestió. La mitjana estatal es situa al 21%.

L'estudi, titulat "Las diferencias regionales del sector público español" l'ha coordinat el professor Francisco Pérez García, conclou que "l'actuació territorial del sector públic a l'Estat espanyol "és molt desigual i no respon a patrons o criteris clars de necessitat, sinó a causes que estan relacionades amb la trajectòria històrica i la capacitat dels territoris de condicionar les decisions de l'Estat". Els responsables de l'estudi recorden que un major pes del sector públic en un territori no equival automàticament a millors serveis públics, com en matèria educativa o en sanitat.

La importància dels salaris i del sector públic són tals en alguns territoris estatals que representen més de la meitat del seu PIB anual. És el cas d'Extremadura, on aquest 40,5% de salaris públics fa que el pes del sector públic al PIB anual extremeny sigui del 68,6%, o a Castella-la Manxa, on representa el 55%. Com a dada comparativa, a Alemanya el sector públic representa el 47,5% del seu PIB, mentre que a l'Estat francès, conegut pel seu centralisme, és del 56%, dotze punts i mig menys que a Extremadura. La mitjana de l'Estat espanyol se situa en el 45,8%, gràcies a que a Catalunya per exemple el sector públic representa només el 37,1%, només superat per la Comunitat de Madrid on és del 27%.

http://www.racocatala.cat/noticia/27696/extremadura-paga-triple-catalunya-salaris-publics-doble-pais-valencia-balears