dimarts, 8 de novembre del 2011

'El corredor és vital si Barcelona vol superar Rotterdam com a porta d'entrada del comerç asiàtic' #corredormediterrani

Fragment de l'entrevista a Rafael Bueno, director de Política i Societat de la 'Casa Àsia' de Barcelona, realitzada per Oloblog.

Aquest
any, inevitablement, un dels temes estrella del  fòrum 'Diàleg Orient-Occident' serà la crisi econòmica mundial. ¿Aquesta crisi afecta els països d'Àsia amb la mateixa intensitat que als països europeus?


, la gran diferència és que els països asiàtics ja han sortit de la crisi i nosaltres no. Aquí encara no hem estat capaços de trobar una solució.

Com ho han aconseguit?

Ells van aprendre bé la lliçó després de passar la seva pròpia crisi en els anys 1997 i 1998, que va afectar principalment al sud-est asiàtic. I clar, ells coneixen com afrontar d'una manera solvent les turbulències econòmiques que ens afecten ara a nosaltres.

Es van vacunar contra la crisi.

, s'ha demostrat que els seus sistemes econòmics i socials són més sòlids del que en un principi es creia. La prova la tenim en que avui en dia el major creixement el trobem en països com la Xina o l'Índia, però també en països d'Amèrica Llatina, com el Brasil. Hem de canviar el concepte que tenim d'Orient a Europa. Seguim pensant que són països més endarrerits que encara han d'aprendre de nosaltres. I la realitat és molt diferent i crec que comença a ser al revés.


La importància
d'Àsia per a la nostra economia es palpa també en l'encesa debat pel corredor mediterrani, que ha de convertir els ports de Barcelona i València en l'entrada natural a Europa de les mercaderies asiàtiques.


Exacte. És d'una importància primordial. El departament de programes econòmics de la Casa Àsia ja porta realitzats diversos estudis sobre la importància del port de Barcelona pel que fa a capitalitzar aquest flux de mercaderies tan enorme. Són projectes que ens han encarregat les mateixes administracions i que són crucials si es pretén superar el port de Rotterdam en aquesta comesa.

¿Des del govern espanyol s'està apostant prou per aquest gran projecte?


s'ha avançat,
per descomptat, però s'ha d'anar a més. Nosaltres sempre volem anar a més. Ens agradaria que el corredor mediterrani es potenciés molt més. Pensem que els intercanvis comercials amb Àsia s'han triplicat en l'estat espanyol en els últims anys, però en aquest mateix període de temps, hi ha estats llatinoamericans que han multiplicat el flux comercial amb Àsia per dotze.

Entrevista completa: http://www.olokuti.com/blog/2011/11/tenemos-que-cambiar-el-concepto-que-tenemos-de-oriente/