dimecres, 6 d’abril del 2011

Les confesions religioses es mobilitzen pel dret de decidir

La entitat Justícia i Pau, col·laboradora de la plataforma Barcelona Decideix, ha recollit el suport de determinades personalitats de confessions cristianes i han demanat públicament als fidels de votar el proper diumenge 10-A. També l'organització de la consulta a Barcelona ha intensificat la tasca informativa i de captació de vot dintre el col·lectiu immigrant, majoritàriament de confessió islàmica al districte de Ciutat Vella.

L'entitat cristiana de base Justícia i Pau va aconseguir seure a diferents personalitats del món cristià en una taula rodona, en un acte de promoció de la consulta sobre la independència que celebrarà la ciutat de Barcelona el proper diumenge.

A la taula seien el director del bisbat de Barcelona, Eduard Ibañez; Joan Costa, professor de la Facultat de Teologia de Catalunya; l'arxiprest P. Joan, vicari general de l'Església Ortodoxa sèrbia a l'Estat espanyol i Portugal i Conxita Gómez, monja del monestir de Sant Benet de Montserrat per demanar públicament la participació en la consulta del proper 10 d' abril. Tots ells asseguraren que els cristians han d'implicar-se activament en la societat on viuen i no poden restar al marge de les grans inquietuds i anhels de la majoria  de la població. Recentment, en un document públic dels bisbes catalans, aquests accepten que quelcom està removent les aigües profundes de l'actual status quo quan s'afirma que "...s'estan manifestant nous reptes i aspiracions, que afecten la forma política com el poble de Catalunya s'ha d'articular i com es vol relacionar amb els altres pobles (sic) d'Espanya".

Votar en sortir de la mesquita

Per altra banda, en els darrers mesos a Ciutat Vella, -districte on el 43% de la seva població (41.000 persones) es immigrada, majoritàriament d'origen pakistanès i magribí i de confessió islàmica-, s'ha desenvolupat una intensa tasca de relació amb les entitats i col·lectius musulmans. L'organització de Barcelona Decideix no ha volgut deixar al marge a quasi la meitat de la població resident en el districte i ha considerat que es fonamental en aquest procés, comptar amb la seva complicitat i participació.

La jornada de recollida de vot anticipat en les darreres setmanes a Ciutat Vella Decideix, i en concret al barri del Raval, s'ha concentrat a la sortida de l'oració dels divendres, principalment a les mesquites Tareq ibn Zyad i Minhaj ul Quran, properes a la Rambla del Raval. La comunitat musulmana s'ha sentit majoritàriament atreta pels punts de votació instal·lats pels voluntaris de Ciutat Vella Decideix i s'han mostrat clarament interessats per la consulta, on se'ls ha facilitat material explicatiu en diverses llengües.

La tasca de contacte amb la comunitat islàmica del Raval ha començat a donar els seus fruits. Aviat es formen cercles d'immigrants al voltant de les mesquites debatent sobre la conveniència que Catalunya esdevingui o no un Estat independent. Es freqüent constatar com molts immigrants fan referències als seus orígens per establir paral·lelismes. Com en Shahid, de Rawalpindi -Pakistan- que viu a Barcelona des de fa 10 anys i regenta un locutori a prop del carrer Hospital: "Em faria feliç poder contribuir a que Catalunya pugui ser lliure un dia. Ara es tracta del futur dels meus fills que han nascut aquí", assegura. O el jove Ahmed, de Nador, que diu sentir-se molt identificat "amb els drets i la lluita de Catalunya", ell -remarca- és amazic.

Ciutat Vella Decideix s'ha plantejat com una prioritat fomentar el contacte i la proximitat amb la seva realitat i les entitats que la representen. L'entitat ha establerts vincles de col·laboració en els darrers mesos amb nombrosos col·lectius com són, entre d'altres, la revista pakistanesa

Hamwatan-El Mirador dels Immigrants o l'associació Amazan que hi col·laboren obertament en la Consulta. La organització considera que el treball amb les nouvinguts es important per implicar-los, perquè aquesta part de la població són part igualment del nostre propi futur. L'experiència ha servit per posar una primera llavor que ha de tenir continuïtat. /Font