dimecres, 26 de gener del 2011

«El cant dels ocells» de nou, a Washington

Més de 2.500 persones han ovacionat aquest dimarts al vespre (matinada de dimecres hora catalana) "El cant del ocells", en un concert a Washington en homenatge a Pau Casals. Aquesta cançó tradicional catalana ha estat la darrera peça interpretada pel violoncel·lista Yo-Yo Ma, el pianista Emanuel Ax i el Trio Kalichstein-Laredo-Robinson, de la mateixa manera que va ser la darrera sonata que Pau Casals va interpretar per al matrimoni Kennedy a la Casa Blanca el 1961. La vídua del mestre català, Marta Casals, ha dit davant el públic que el concert d'aquesta nit "ressuscita el significat" que va tenir la vetllada de fa 50 anys, i ha recordat la responsabilitat que tenen els músics amb la societat.

Referent al dia en què Pau Casals va tocar pels Kennedy a la Casa Blanca, Marta Casals, que també hi era en aquella vetllada, ha recordat que quan el seu marit va acabar el concert, els més de 150 convidats assistents "el van ovacionar". Pau Casals, llavors, "es va aixecar, va anar cap al president Kennedy i li va xiuxiuejar a l'oïda que tocaria 'El Cant dels Ocells'". "Un cop va acabar la cançó, després de l'última nota, va haver-hi un gran silenci i, un altre cop una ovació", ha explicat la vídua de Casals.



El director del centre escènic Kennedy Center de la capital nord-americana, Michael M. Kaiser, ha presentat el concert, que s'organitza en el marc del cinquantenari de la presa de posessió de Jhon F. Kennedy com a 35è president dels Estats Units. Kaiser ha destacat que Pau Casals "no només va ser un dels millors músics del s.XX, sinó que també se'l coneix pel seu compromís amb els drets humans i els assumptes internacionals". /Font