dijous, 7 d’agost del 2008

Universitat en quítxua, aimara i guaraní


L’aposta indigenista d’Evo Morales arriba a l’educació superior. El president bolivià ha signat un decret que crea tres noves universitats a l’Estat sud-americà, amb la particularitat que seran les primeres on l’ensenyament es dispensarà en les seves tres principals llengües autòctones: l’aimara, el quítxua i el guaraní. Segons el president, es tracta de «descolonitzar Bolívia».

Qui vulgui estudiar-hi, ha avançat Morales, haurà d’acreditar que domina alguna d’aquestes llengües. Cadascuna de les tres universitats tindrà un dels idiomes com a llengua vehicular: al departament de La Paz hi haurà la seu del centre aimara, on es podrà estudiar Agronomia, Indústries d’Aliments i Tèxtils, Veterinària i Zootècnia; a Cochabamba s’instal·larà la universitat quítxua, amb les carreres d’Indústria d’Aliments, Aforestació i Piscicultura; i finalment, a Chuquisaca es trobarà el centre guaraní, amb els estudis d’Hidrocarburs, Aforestació, Piscicultura, Veterinària i Zootècnia, explica l’agència ABI.

Morales ha explicat que pensa finançar aquests nous centres mercès a l’impost sobre els hidrocarburs, a través del fons indígena estatal.

La intenció del Govern bolivià és que aquests centres funcionin íntegrament en aquests idiomes. En aquest sentit, Morales ha assegurat que «l’espanyol serà una matèria més», com l’anglès o qualsevol idioma estranger que s’hi vulgui aprendre. «Ensenyar en llengües nadiues és un avanç històric», ha afegit la ministra d’Educació i Cultura, Magdalena Cajías.

Es calcula que, dels més de nou milions de bolivians, dos milions i mig parlen quítxua i uns altres dos milions, aimara. Els parlants de guaraní se situen al voltant dels 125.000./ Món Divers