dijous, 4 de febrer del 2016

Rajoy prepara l’atac contra el procés de desconnexió català #StopCatalaonofobia


El president del govern espanyol en funcions, Mariano Rajoy, ha anunciat avui que el seu executiu ha encarregat als serveis jurídics de l'estat espanyol que estudiïn les iniciatives de Junts pel Sí i la CUP al Parlament de Catalunya perquè es creïn les ponències de les tres lleis de 'desconnexió'. Segons Rajoy, si hi ha indicis que 'poden contradir el que diu la Constitució actuarem com fins ara' i el seu govern portarà la qüestió al Tribunal Constitucional (TC).

'El govern està en funcions, però l'estat, la constitució i les lleis no estan en funcions, estan en vigor, i es defensaran dels atacs', ha afirmat. També ha anunciat que després de rebre l'informe del consell d'estat, el seu executiu aprovarà demà presentar un conflicte de competència davant del TC contra la creació de la conselleria d'Exteriors de la Generalitat, tal com ja ha fet contra la creació de la comissió d'estudi del procés constituent del parlament. Ara fa unes setmanes el govern espanyol ja va demanar al Tribunal Constitucional la nul·litat de la comissió parlamentària d'estudi del procés constituent perquè considera que vulnera la sentència del mateix tribunal del mes de desembre proppassat que anul·lava la declaració d'inici del procés cap a la independència de Catalunya que va aprovar el parlament el 9 de novembre.

Sáenz de Santamaría diu que la comissió d'estudi del procés constituent 'infringeix l'ordre constitucional'. 'S'impugna la creació de la comissió perquè implica introduir un objecte específic que és una obertura d'un procés constituent a Catalunya al marge de la constitució i perquè vulnera la la sentència d'inconstitucionalitat de la declaració del parlament. No es pot donar validesa a una comissió de procés constituent que el Tribunal Constitucional ha declarat inconstitucional'. A més, ha dit que hi havia 'una voluntat deliberada d'incompliment' de la sentència del TC.