dijous, 4 de febrer del 2016

A Espanya només hi ha un 10,6 de demòcrates: la resta no accepta el Dret a Decidir #ProuFeixisme




Aquest matí s'ha fet públic el darrer baròmetre del CIS. Una de les preguntes als ciutadans era: 'Amb quina organització territorial de l'estat esteu més d'acord?' (pàgina 65 d'aquest PDF). Segons els resultats, només el 10,6% dels ciutadans voldria un 'estat que reconegués a les comunitats autònomes la possibilitat de convertir-se en estats independents'. La majoria prefereix un estat com l'actual (39,8%), seguit d'un estat central sense autonomies (15,9%), un estat amb més autonomia per a les comunitats (14,6%) i un estat amb menys autonomia per a les comunitats (9,8%).

Els resultats també es poden llegir per partits. Els partidaris de permetre que les comunitats autònomes puguin ser independents segons els partits són aquests: PP (0,6%), PSOE (1,8%), Podem (12,5%), Ciutadans (0%), IU (5,9%), En Comú Podem (36,7%), Compromís (15,2%), ERC (88,1%), DIL (79,1%), En Marea (12,2).

Ací ho teniu en una taula (cliqueu damunt la imatge per a ampliar-la):

En aquest gràfic es veu el percentatge de partidaris d'un estat que permeti la independència, segons els partits (si cliqueu damunt la imatge, s'ampliarà):

Podem

Entre els votants de Podem, els partidaris d'un estat que permeti la independència (12,5%) igualen els partidaris d'un estat central sense autonomies (12,5). L'opció majoritària en el partit de Pablo Iglesias és un estat com l'actual (38,%), seguit d'un estat amb comunitats amb més autonomia (20%), i amb comunitats amb menys autonomia (9%).

En Comú Podem

Segons el CIS la majoria de votants d'En Comú Podem no opten per un estat que permeti la independència de les comunitats autònomes (36,7%), sinó per un estat amb unes comunitats autònomes amb més autonomia (44,9%). La resta d'opcions són minoritàries: un estat com l'actual (8,2%), un estat central sense autonomies (5,1%) i un estat amb menys autonomia per a les comunitats autònomes (2%).

Compromís

A la coalició Compromís, el 15,2% opten per un estat que permeti la independència. La resta d'opcions són aquestes: un estat com l'actual (30,3%); comunitats autònomes amb més autonomia (21,2%), comunitats amb menys autonomia (16,7%) i estat central sense autonomies (10,6%).

Gran suport del vot nul i els abstencionistes
Cal destacar els alts percentatges de partidaris d'un estat que permeti la independència entre els qui van fer un vot nul (20%), i a l'apartat 'altres' (30%), que inclou partits minoritaris.