diumenge, 17 de gener del 2016

La Unió Europea ja qüestiona el paper d’Espanya en el conflicte amb Catalunya #StopCatalanofòbia



Juncker qüestiona el paper d'Espanya en el conflicte amb Catalunya. El president del Parlament Europeu, Martin Schulz, tampoc ja defensa de manera tan nítida a Espanya. L'executiu espanyol cada vegada està més qüestionat a Europa al voltant de la gestió del clam sobiranista català, i el fet que estigui encara en funcions no ajuda. El president de la Comissió Europea, Jean Claude Juncker, ha instat l'Estat a fer un govern estable amb celeritat i, sobre la situació a Catalunya, ha demanat "que Espanya estigui a l'alçada", tot i afirmar que no opinaria sobre "els moviments en algunes regions i províncies".

Juncker insinua que Rajoy faci un Cameron amb Catalunya?

L'home amb més poder a la Unió Europea ha insinuat que Madrid ha de reaccionar, així que una interpretació de les seves críptiques paraules és que en el fons demana a Rajoy fer un Cameron, és a dir, posar sobre la taula un referèndum vinculant sobre l'autodeterminació a Catalunya per acabar amb el conflicte. De fet, la decisió del primer ministre britànic de fer votar els escocesos no va rebre l'oposició de les altes instàncies europees, que es van limitar a respectar la votació i donar missatges subtils en defensa del No.

Schulz, 15 segons per respondre una pregunta sobre Catalunya

D'altra banda, aquesta setmana també li ha tocat respondre sobre l'assumpte català després de la investidura de Puigdemont al president del Parlament Europeu, Martin Schulz. Tot i acabar dient que tots els moviments s'han de fer cenyint-se a la Constitució espanyola, ha trigat gairebé 15 segons a respondre la pregunta interessant-se per la nova situació de Catalunya del periodista de TV3 Francesc Serra (el moment es pot recuperar en aquest enllaç, a partir del minut 40:20). La credibilitat de Schulz en la defensa de la unitat d'Espanya tampoc ha estat tan nítida com en d'altres ocasions.