diumenge, 17 de gener del 2016

La presidència holandesa de la UE ja no descarta parlar amb el President de Catalunya #NouEstat


La recentment estrenada presidència holandesa de la UE no exclou el diàleg amb el nou president de la Generalitat, Carles Puigdemont, si bé treballarà per "accentuar" la "unitat europea", ja que el que uneix a tots els ciutadans europeus és "molt més" que el que els pot dividir. L'ambaixador de Països Baixos a Espanya, Matthijs van Bonzel, ha presentat aquest dilluns les prioritats del seu país com a president de torn del Consell de la UE al llarg del primer semestre del 2016.

En roda de premsa, se li ha preguntat específicament a l'ambaixador si la presidència holandesa descartava una negociació amb la Generalitat sobre el seu projecte independentista. "En aquest moment crec que més aviat hem d'accentuar la unitat i la idea que som tots els europeus. Per això parlem tots amb tothom. És la manera a què estem acostumats a Europa de parlar cada un amb cada un. El diàleg en general amb l'opinió pública, els partits, les empreses, la societat civil, l'aplaudim. En aquest sentit, no està exclòs ningú d'aquest diàleg", ha contestat.

L'obertura a parlar amb tots i de tot de l'ambaixador holandès pel que fa a la causa nacional catalana no ha estat del tot del gust de les autoritats espanyoles. El secretari d'Estat per a la UE, FernandoEguidazu, present a l'acte, ha subratllat posteriorment que el que estan promovent les noves autoritats catalanes no és només un "desafiament sobiranista", sinó "un atemptat" a la Constitució i democràcia espanyoles, així com "un atac" al mateix Tractat de la UE, que "assegura la integritat territorial" dels Estats membres.

"És un moment complicat", ha declarat l'ambaixador holandès, que reconeix haver assistit sorprès a l'acord entre Junts pel Si i la CUP per investir com a President de la Generalitat a Carles Puigdemont. Aquest moviment ha agafat molts dels ambaixadors amb el peu canviat, ja que el mateix divendres estaven informant les seves capitals de la mancança d'acord entre les dues formacions independentistes sense que s'entreveiés una sortida positiva per formar govern que portes endavant el programa independentista votat pel Parlament de Catalunya.