dimarts, 5 de gener del 2016

La cúpula de la CUP intenta un gir oficial cap a Podemos amb un argument desconcertant


El document aprovat pels anticapitalistes defensa un referèndum unilateral per apropar-se al sector Podemos-ICV, tot i que ells el volen pactat amb Madrid. La CUP no només va votar diumenge sobre el sentit del vot en la investidura d'Artur Mas, sinó que cada opció tenia un document darrere que n'explicava les implicacions, segons Catalunya Ràdio. I la guanyadora inclou fer un acostament cap a Catalunya Sí que es Pot de cara a les eleccions de març amb un argument desconcertant: fer un referèndum unilateral, encara que això ja s'hagi intentat per activa i passiva. 

La independència ja deixa de ser prioritària per la CUP

En concret, el document parla de la necessitat de "començar a treballar en l'articulació d'una candidatura popular que pugui articular el conjunt de l'esquerra catalana que tingui com a elements programàtics fonamentals el referèndum unilateral d'independència, una alternativa a l'austeritat i una articulació d'una nova institucionalitat catalana". El text deixa clar que la CUP és independentista, però així, la plena sobirania deixa de ser prioritària en favor d'una unitat de l'esquerra. D'aquesta manera, pretén avançar cap a l'estat propi sense la centre-dreta.

De fet, el document carrega contra CDC per pretendre "liderar el procés" i considera que el partit de Mas "mai voldrà trencar la legalitat", ignorant així la resolució que Junts pel Sí va votar el 9N. A més, considera que el camí ha de ser un referèndum unilateral però se li escapa que abans de començar-lo, s'haurà de convèncer el sector Podemos-ICV d'impulsar-lo sense l'autorització de Madrid.

Un extrem difícil d'imaginar a hores d'ara, en què l'aliança de l'òrbita Colau amb Pablo Iglesias -que defensa un referèndum pactat- és màxima. D'altra banda, després del 9N de 2014 si es dugués a terme la proposta, seria tornar dues pantalles enrere per impulsar una nova consulta.