diumenge, 10 de gener de 2016

La CUP ara lamenta "haver generat desenganys en la ciutadania"Dos diputats de la CUP s'incorporaran a la dinàmica del grup parlamentari de Junts pel Sí i, de forma estable, participaran en les deliberacions. Alhora, el grup parlamentari de la CUP es compromet a no votar en cap cas en el mateix bloc dels grups parlamentaris contraris al procés i el dret a decidir quan n'estigui en risc "l'estabilitat del procés constituent", en aquesta legislatura "excepcional" que ha de durar divuit mesos.

Així ho ha confirmat aquesta tarda la diputada de la CUP, Eulàlia Reguant, en una roda de premsa immediatament posterior a la difusió de l'acord parlamentari entre els dos partits que formen el bloc sobiranista al Parlament català per investir Carles Puigdemont, alcalde de Girona i president de l'Associació de Municipis per la Independència, com a president de la Generalitat.

Reguant ha insistit que el candidat a president sorgit de les negociacions serà elegit en el ple d'investidura per majoria absoluta" i que trobarà el suport de la CUP "en tot allò que tingui a veure amb l'obertura d'un procés constituent i la ruptura democràtica que ha de construir la república catalana social i justa per la qual vam votar al setembre".

Alhora, Reguant ha explicat que dos diputats de la CUP, en un gest d'autocrítica, "faran un pas al costat, "com també se n'han fet des de Junts pel Sí", i cediran la seva acta de parlamentaris, tot i que no ha especificat de quins representants es tractarà. "Encara no hi ha cap nom sobre la taula, ni tampoc es farà una tria per motius ideològics". En qualsevol cas, les seves vacants seran cobertes pels dos candidats següents de la llista electoral de la CUP, que mantindrà la seva representació, "amb veu pròpia", amb deu diputats.

Reguant ha admès que el grup al qual pertany ha comès errors en el sentit d'haver "alentit certs passos", "haver plantejat propostes que altres consideraven inassolibles" i "haver generat desenganys en la ciutadania". "No ha estat un procés exemplar –ha reconegut Reguant–, però per totes dues bandes". La diputada ha subratllat, tanmateix, que el seu grup ha actuat "tan bé com ha sabut", defensant el seu posicionament polític.