divendres, 22 de gener del 2016

Colau ja rebaixa el referèndum català per poder pactar amb el PSOE #ProuMentides


Colau consuma l'engany del referèndum de Podemos. L'alcaldessa posa en dubte la possible pregunta, les respostes, i si seria vinculant. Ada Colau comença a fer ús de la seva capacitat d'influència en el bloc de formacions que envolten Pablo Iglesias al Congrés i ja tracta d'apropar posicions entre el PSOE i Podemos. I el primer gest per intentar convèncer Pedro Sánchez és la rebaixa del referèndum català. L'alcaldessa de Barcelona ha dit a BTV que "sobre les preguntes es pot parlar, poden ser dues opcions, tres opcions, però això no treu que es faci el referèndum".

Torna el debat de la (nul·la) viabilitat de la tercera via

Colau deixa a l'aire així un possible escenari amb un plebiscit sobre el futur de Catalunya on hi hagi les opcions 'independència', 'estat federal' o 'continuar amb el status quo actual'. En aquesta hipòtesi, es tornaria a obrir el debat que ja semblava tancat a Catalunya sobre la viabilitat d'un estat federal sense tenir ningú a l'altra banda disposat a federar-se. Com a mínim, s'hauria de preguntar a tot l'Estat o explorar una reforma constitucional que necessitaria el PP. Un PP que estaria totalment en contra si queda marginat per un pacte d'esquerres. Tot plegat podria acabar en un bucle amb difícil solució si l'estat federal s'imposés.

El referèndum encara es podria veure més rebaixat

A banda, la incorporació de la tercera via en l'hipotètic referèndum faria rebaixar els suports de la independència, que potser es quedarien a les portes del 50% i el dubte del resultat d'una pregunta sí o no no es resoldria. A més, ningú a l'Estat avalaria una independència amb menys del 50% de suports. Ada Colau ha mencionat a l'entrevista a Barcelona Televisió l'exemple escocès, però l'ambigüitat de la seva proposta trauria la nitidesa del resultat de la votació que va concedir David Cameron.  D'altra banda, ni Colau ni els dirigents de Podemos fan èmfasi en què seria un referèndum d'autodeterminació ni que seria vinculant, així que encara es podria veure més rebaixat el plebiscit de Podemos.