dimarts, 17 de novembre del 2015

L’ANC adverteix a Junts pel Sí i la CUP que vol un acord abans del 27N #ProuRidícul #NouEstat


L'ANC ha aprovat un document en què exigeix a Junts pel Sí i la CUP que arribin a un acord de governabilitat abans del 27 de novembre. El president de l'Assemblea, Jordi Sànchez, que ha llegit el document, ha remarcat que fins ara hi havia hagut 'convicció' per part dels actors, però ara cal demostrar 'responsabilitat'. També ha negat que l'ANC pressioni només la CUP.

La declaració, aprovada dissabte pel secretariat de l'ANC, es titula 'Fem la república catalana', i emplaça Junts pel Sí i la CUP a arribar a un acord de governabilitat abans de complir-se dos mesos de les eleccions. Segons Sànchez, reclamen que es tanquin les bases d'un pacte que garanteixi un 'govern fort i cohesionat', i deixen la investidura per quan sigui possible.

En concret, demanen als setanta-dos diputats independentistes 'la responsabilitat, el coratge, la fermesa i la capacitat d'entesa i diàleg per trobar, el més aviat possible, el millor acord per a la creació d'un govern fort i cohesionat'. Consideren 'imprescindible' un acord abans del 27 de novembre 'que faciliti la investidura i la legislatura, que doni resposta al mandat democràtic i a les aspiracions de la ciutadania expressades el 27 de setembre, perquè la situació social i política dels ciutadans ho requereix amb urgència'.

Així mateix, veuen que 'l'únic escenari factible és un acord de govern que se sustenti en totes les sensibilitats de l'independentisme i tots els actius existents per liderar, governar i portar el país cap a la república catalana'. 'Sense exclusions, amb el convenciment que en aquest procés de transició nacional no hi sobra ningú, sinó que cal sumar-hi noves adhesions', afegeix. I demana alhora 'compromís, coherència i responsabilitat'. Compromís amb la ciutadania que va 'respondre a les urnes', coherència 'per a evitar que la declaració del parlament pugui acabar essent simplement un miratge' i responsabilitat 'per a assumir que tots són directament responsables de l'èxit del procés que, a partir del 27-S, necessita un govern fort, unitat en l'acció parlamentària i un gran sentit d'estat per a assolir l'objectiu comú'.

Finalment, l'ANC també anuncia que treballarà per consolidar i ampliar la base social i mantenir la cohesió 'que vol destruir l'estat', i demana a les institucions la concreció de les mesures 'que millorin el benestar social i els drets laborals en el procés constituent d'una república catalana lliure, democràtica i socialment justa'.

Ni 'pressing CUP' ni 'pressing Mas'
Un cop llegit el text juntament amb la vice-presidenta de l'ANC, Rosa Alentorn, Jordi Sànchez ha apuntat que si CDC, ERC i la CUP havien actuat fins ara amb 'convicció' i havien defensat els seus compromisos de manera legítima, 'aquesta convicció tota sola no permetrà de desblocar un acord', i per això ha reclamat que afegissin també 'la responsabilitat que el moment requereix'.

Sànchez ha volgut insistir que en cap moment no s'havia pogut desprendre de cap declaració de l'ANC que la mobilització de diumenge passat, que s'ha ajornat fins al vinent, servís per a pressionar la CUP. 'Qui ho va interpretar així ho va malinterpretar', ha dit. Segons ell, la 'pressió es fa des de la màxima complicitat i va als setanta-dos diputats', igual que l'any passat es va mobilitzar per pressionar tant els qui 'no veien clara la unitat al voltant del 9-N com els qui no veien clar posar les urnes'. 'Nosaltres, ni "pressing CUP" ni "pressing Mas". Ens adrecem a tots setanta-dos', ha reiterat. I ha assegurat que aquest no és ni tan sols un debat només entre la CUP i CDC.

L'ANC –ha dit– no preveu que hi hagi d'haver eleccions anticipades, perquè cap dels actors no el vol. I ha defensat la idea de fer un acord bé i ràpid, perquè com més trigui, 'el risc d'erosió dels setanta-dos diputats independentistes serà més gran'. Per això ha assegurat que l'ANC no està decebuda, però sí que hi ha molta gent desorientada que voldria que s'hagués arribat a un pacte.

La mobilització de diumenge consistirà en la lectura de la declaració d'inici del procés i una intervenció més política en què es visualitzi, ha dit, 'que la gent espera molt dels setanta-dos diputats independentistes, i que són els setanta-dos diputats qui han de resoldre aquesta situació'. 'La pressió es reparteix exactament a tres bandes: la CUP, ERC i CDC', ha reblat.

El document aprovat pel secretariat també remarca que la declaració d'inici del procés requereix un executiu que la desenvolupi i esmenta també els atacs que han vingut o que vindran de l'estat. També recorda que en alguns altres moments de la història de Catalunya, 'els objectius de cadascun dels diferents actors han portat a no assolir la república catalana', i apunta que com que l'ANC va donar suport a totes les forces independentistes el 27-S, ara se sent 'legitimada a exigir un acord'.