dilluns, 30 de novembre del 2015

Junts pel Sí exigeix a la CUP "demostrar amb fets" el seu compromís amb la independència #AcordJa #NouEstat



La plana major de Junts pel Sí encapçalada per Raül Romeva ha comparegut aquesta tarda per respondre als darrers fets ocorreguts aquest cap de setmana i avui dilluns. La CUP va tornar a vetar ahir a Mas com a president de la Generalitat, i avui ha vetat un candidat de JxSí per cobrir una d eles places de lliure designació autonòmica al Senat. La tensió és evident, i Raül Romeva, malgrat el to conciliador, ha estat molt contundent: el cap de llista de JxSí ha exigit a la CUP que "demostri amb fets" el seu compromís amb la independència.

El cap de llista de Junts pel Sí, Raül Romeva, ha tancat files amb Artur Mas, com han anat fent els partits integrants de la coalició independentista. "El candidat a la presidència és Mas, no ha canviat. Mai ha estat en qüestió", ha dit Romeva, que considera legítim que la CUP no ho comparteixi, però per Romeva JxSí ja ha mogut prou fitxes com per exemple la presidència coral per apropar-se a l'esquerra anticapitalista amb la voluntat de cercar un acord.

La CUP desencadena un altre conflicte, ara pel Senat

Amb encara el debat d'ahir ben calent i present, la Candidatura d'Unitat Popular ha tornat a dir 'No' a Junts pel Sï' en la designació autonòmica de candidats al Senat. Dels 8 que li corresponien a Catalunya per lliure designació autonòmica, 4 han anat a parar a Junts pel Sí i els altres 4 un per cadascuna de la resta de formacions excepte la pròpia CUP.

La decisió d'atorgar un cinquè representant a JxSí ha recaigut a la CUP que ha hagut de decidir quin era el sistema que emprava per fer el càlcul: o bé la llei d'Hondt que hagués afavorit la formació independentista majoritària al Parlament, o bé el sistema de restes majors que afavoria la oposició, i que finalment ha estat el mètode triat pels cupaires. La decisió ha caigut com un altre gerro d'aigua freda a Junt pel Sí, un gest que de ben segur no ajudarà gens a recomposar la taula de negociacions post assemblea de diumenge.