dimarts, 2 de setembre de 2014

La justícia andorrana es resisteix a col·laborar amb Espanya contra els Pujol


La jutgessa d'Andorra que tramita la petició d'informació feta per l'Audiència Nacional espanyola sobre Jordi Pujol Ferrusola ha recordat al magistrat Pablo Ruz que només col·laborarà amb la justícia espanyola si el fill de l'expresident de la Generalitat està imputat per delictes de corrupció o tràfic d'influències. Segons la legislació andorrana, el secret bancari només es pot trencar per investigar delictes de blanqueig de capitals o frau fiscal amb diners obtinguts de delictes de corrupció o tràfic d'influències, segons han explicat fonts jurídiques.

El jutge Ruz va enviar a finals de juliol una comissió rogatòria a Andorra per demanar informació bancària de Pujol Ferrusola i la seva exesposa, Mercè Gironès. Un mes després la justícia andorrana ha admès a tràmit la comissió rogatòria i ha remès una interlocutòria a l'Audiència Nacional que ara l'ha de traduir i ja l'ha remès a totes les parts personades. La jutgessa andorrana, però, ha suspès l'execució de la comissió durant 30 dies perquè les parts personades puguin sol·licitar qualsevol document o prova que sigui d'interès per a la seva defensa. A més, dóna el mateix termini, 30 dies, a la Banca Privada d'Andorra perquè lliuri al jutjat andorrà tota la documentació sol·licitada per l'Audiència Nacional espanyola.

Ruz ha citat a declarar Pujol Ferrusola i Mercè Gironès el proper 15 de setembre per un delicte de blanqueig de capitals i un altre contra la hisenda pública, cosa que faria que Andorra no aporti la documentació bancària sol·licitada pel jutge espanyol.

La resposta de la jutge andorrana s'ha d'entendre, segons fons jurídiques andorranes, en el marc de col·laboració signat entre Andorra i l'estat espanyol pel qual a nivell administratiu la col·laboració és total i sense límits, però a nivell judicial la informació requerida només pot ser utilitzada si a més del delicte fiscal hi ha algun altre tipus de delicte comú, ja sigui prevaricació, suborn, malversació de fons públics o tràfic d'influències. La informació que es doni a través del jutjat només es pot utilitzar per delictes que no tinguin caràcter fiscal.

El conveni d'intercanvi d'informació fiscal es va signar l'any 2009 pero no va entrar en vigor fins al febrer de 2011.