dissabte, 6 de setembre del 2014

Hisenda espanyola ara ataca TV3 i Catalunya Ràdio #StopCatalanofobia

Montoro congrés

Pel ministeri espanyol d'hisenda només esisteix Catalunya. L'Agència Estatal de l'Administració Tributària (AEAT) del ministeri d'Hisenda ha comunicat aquest divendres a la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) que li reclama 80,5 milions d'euros més a causa d'una nova interpretació de l'IVA. L'AEAT reclama en concret a la Corporació el pagament dels imports per deducció de l'IVA que s'ha efectuat durant els anys 2012 i 2013.
 
La Corporació ha comunicat a l'AEAT la seva disconformitat amb aquesta reclamació i ha expressat la voluntat d'iniciar tots els procediments legals oportuns per defensar els interessos legítims de TV3 i Catalunya Ràdio. La CCMA fonamenta la seva disconformitat en el fet que aquesta reclamació del Ministeri d'Hisenda no està avalada per cap llei sinó exclusivament per un "canvi de criteri" de la mateixa administració tributaria. De fet, la normativa vigent és la que ha permès a la CCMA aplicar l'actual sistema de deducció de l'IVA des de la creació d'aquest impost i ha estat avalat fins i tot pel Tribunal de Justícia de la Unió Europea.
 
El ministeri d'Hisenda, en canvi, ha endurit la seva posició i exigeix a la CCMA que retorni l'IVA deduït els anys 2012 i 2013, "malgrat que la liquidació ja havia estat acceptada pel mateix ministeri", tal com informa l'organisme català. Així mateix,Hisenda ha paralitzat el pagament a la CCMA de l'IVA encara pendent de retorn de part del 2013 i, també, de l'import corresponent a l'exercici 2014. Això malgrat que, a hores d'ara, no s'ha iniciat cap expedient d'inspecció per aquest darrer any. La suma d'aquestes actuacions entre el 2012 i el 2014, tal com explica la nota, suposa un "impacte global negatiu de 80'5 milions d'euros i compromet greument la viabilitat de la CCMA".
 
L'època de retallades que viu la CCMA, després d'haver ajustat en 166'7 milions d'euros el seu pressupost dels darrers anys, fa que aquesta exigència del ministeri d'Hisenda de 80'5 milions no sigui assumible per la CCMA amb els seus recursos actuals, sense que això no comporti la renuncia "del model de servei públic de comunicació". Davant d'aquesta situació, la Corporació, a través del seu president, Brauli Duart, informarà al Parlament de Catalunya i al govern de la Generalitat per tal d'acordar "les actuacions de resposta més adequades" a aquesta decisió del ministeri d'Hisenda, que podria posar en perill TV3 i Catalunya Ràdio.