dimecres, 3 de setembre del 2014

El Tempir d'Elx rebutja les amenaces del PP valencià contra la llengua i l’AVL #SíalValencià


Davant les amenaces que el Consell de la Generalitat Valenciana, en malns del nacionalisme espanyol del PP, realitza contra l'Acadèmia Valenciana de la Llengua exingint que canvie la definició del seu diccionari, que equipara el valencià i el català i, a més, reconeix la unitat lingüística, la Junta Directiva d'El Tempir, l'associació Cívica per la llengua d'Elx, vol expressar el següent:
 
1. L'AVL fou creada per a separar la qüestió lingüística de la política a fi de contribuir a una major extensió social de l'ús del valencià. Aquestes amenaces expressen la nul·la voluntat que sempre ha tingut el Partit Popular d'ajudar a traure el valencià del rendiment electoral partidista que busca, fent que siga objecte de tensió.
 
2. Entenem que les declaracions del Consell busquen reviscolar el conflicte lingüístic valencià a fi d'evitar que s'hi parle d'altres temes que són incòmodes per al Govern de la Generalitat Valenciana. Per tant, demanem a l'opinió pública no distraure's amb aquesta polèmica i sí a centrar-se en altres qüestions que són primordials per al poble valencià com el mal finançament que patim, la desindustrialització, el respecte al medi ambient, l'atur, l'ensenyament púbic, la sanitat, etc.
 
3. Considerem que el Diccionari normatiu valencià no fa més que confirmar el que experts i la romanística sempre han defensat científicament: valencià i català són una mateixa llengua. L'autèntic problema és l'ús social del valencià al qual els polítics del PP no ajuden a resoldre perquè mai els ha interessat promoure-la i bons exemples en són, entre d'altres, el tancament de la RTVV i la impossibilitat de milers de pares i mares de matricular els seus fills en ensenyament en valencià.
 
4. Donem el nostre suport a l'AVL com a institució pròpia del nostre autogovern i rebutgem qualsevol intent del partit polític governant de sotmetre totes aquelles entitats o institucions que, com l'AVL amb la definició de valencià al seu diccionari, no s'acomoden o s'adapten als seus interessos o càlculs electorals.