dimecres, 3 de setembre del 2014

El bisbe de Solsona recorda que el dret d'autodeterminació és superior a la Constitució #9n2014

7301

El bisbe de Solsona (Lleida), Xavier Novell, assegura a la seva carta pastoral de diumenge que ve que quan s'afirma que Catalunya no té dret a l'autodeterminació i que la consulta sobiranista seria il·legal, s'està utilitzant la llei per impedir un dret fonamental que és anterior i superior a la Constitució.

«La Constitució del 1978 hauria d'aplicar-se de tal manera que fes possible que les nacions que formen Espanya puguin decidir lliurement el seu futur», afirma Novell a la carta penjada al web del bisbat i recollida per Europa Press.

Al document, el bisbe remarca que hi ha qui considera que l'Església no ha de parlar sobre aquesta qüestió, i precisa que el papa Francesc ho va fer en una entrevista el mes de juny passat quan va parlar obertament dels processos d'independència distingint entre les emancipacions i les secessions.

Novell assenyala que el papa va identificar el procés català com un intent de secessió i va evitar qualificar-lo moralment, tot i que va esmentar les condicions en què un procés d'aquesta mena seriosa obvi i just.

Amb aquest argument, el bisbe lleidatà afirma que des de la doctrina social de l'Església, necessitava dirigir-se a tots els fidels de la diòcesi sobre la qüestió clau que s'ha plantejat a Catalunya i que a la seva carta es defineix amb una pregunta: «Tenim dret o no, a decidir el nostre futur?».

Afegeix que des del seu nomenament com a bisbe de Solsona ha intentat acompanyar com a pastor els fidels de la seva diòcesi i per aquesta raó no ha callat sobre aquesta qüestió, alhora que defensa tant la llibertat de l'Església respecte a qualsevol posicionament polític com la legitimitat moral del dret a decidir dels ciutadans de Catalunya.

«Us demano, per tant, que no romangueu aliens a aquest procés i, amb esperit democràtic i pacífic, escolliu amb tranquil·litat de consciència aquella opció que cregueu millor per al bé de Catalunya davant la consulta», conclou la carta del bisbe.

Novell ha abandonat aquesta setmana el Palau Episcopal en què residia per traslladar-se a una habitació del seminari, segons ha confirmat a Europa Press aquest dimecres la portaveu del Bisbat. El bisbe ha pres aquesta decisió per viure en comunitat, i al seminari ja hi viuen 14 capellans, dels quals tretze estan jubilats i en senyal d'austeritat, segons ha avançat el diari 'Segre'.