dilluns, 1 de setembre del 2014

Brussel·les estarà pendent del referèndum català del 9-N #DretaDecidir #9n2014


El curs polític arrenca amb força a Brussel·les. El principal think-tank comunitari, el Centre for European Policy Studies (CEPS), ha programat per a dilluns vinent, 8 de setembre, el debat Dins o fora? Escòcia, Catalunya i la UE , amb la presència del secretari d'Exteriors de la Generalitat Roger Albinyana, la professora de la Universitat Queen Mary de Londres, Montserrat Guibernau, i l'eurodiputat de l'SNP Alyn Smith. A més, L'institut de pensament liberal Friedrich Naumann Foundation, proper al Partit Democràtic Lliure (FDP, en alemany), també organitza ja aquest dimecres un primer debat en què també analitza Escòcia i Catalunya com un tot.

L'FDP, per bé que no compta amb cap diputat al parlament alemany després de la desfeta a les eleccions federals de l'any passat, sí que compta amb dotze eurodiputats i 104 representants en parlaments regionals. El seu think-tank de referència ha convidat el professor d'Economia de la London School of Economics Gerard Padró i el fundador d'Academics for Yes Bryan MacGregor perquè els expliquin de primera mà els casos català i escocès.

Tot seguit, Bernd Biervert -sotscap de gabinet del comissari de Relacions Interinstitucionals i Administració Maroš Šefčovič-, Luis Garicano -professor d'Economia a la London School of Economics- i Sionaidh Douglas -professor de Dret a la Universitat d'Oxford- debatran també sobre les dues realitats.

Dilluns vinent, el CEPS acollirà finalment un debat sobre Catalunya que ja es va aplaçar al juny. Llavors, va suspendre a última hora un col·loqui del president del Consell Assessor per a la Transició Nacional (CATN), Carles Viver i Pi-Sunyer, argumentant que havien de trobar algun altre ponent que li pogués portar la contrària. El Consell de Diplomàcia Pública de Catalunya (Diplocat) no va dubtar en acusar el govern espanyol d'haver pressionat el CEPS per evitar la xerrada, assegurant que "constantment intenten impedir o condicionar tots els actes que organitzem a l'estranger". Llavors, el CEPS va admetre que "és un tema molt delicat", però va negar cap pressió.

Tercer debat comunitari

L'interès d'aquests dos think-tanks europeus envers Catalunya se suma al que ja va mostrar l'Institut Français des Relations Internationales ( IFRI ) al febrer, quan va organitzar un primer debat sobre Catalunya i Escòcia amb Ramon Tremosa i Alyn Smith, entre d'altres.