diumenge, 2 de febrer del 2014

Mas a Felipe González: "Conèixer l'opinió de la ciutadania no pot ser il·legal" #DretaDecidir

Imatge en línia 1

Interessant cara a cara avui entre el president de la Generalitat, Artur Mas, i l’expresident espanyol, el nacionalista Felipe González (PSOE). Durant l’emissió del programa ‘Salvados’, de La Sexta, Mas i González han debatut sobre el dret a decidir, el procés sobiranista i la consulta. 

Durant la conversa, Mas s’ha mostrat molt contundent assegurant a González que “conèixer l’opinió de la ciutadania no pot ser il·legal”. L’expresident espanyol, en canvi, s'ha repetit incansablement en l'argument anti-demòcrata que els catalans no poden votar per decidir el seu futur: “Si s’hagués de decidir sobre això haurien de decidir tots els espanyols”. “Tinc tant dret a decidir com el president Mas”, ha manifestat. I ha insistit: “La via cap a la conquesta de l’autodeterminació és inexistent. Si vostè diu que té dret a decidir, jo també, sobre el destí comú. A mi em dóna la legitimitat la Constitució”. Mas ha respost ràpidament: “A Escòcia voten els escocesos, i no tot el Regne Unit”. 

El president català ha estat molt contundent, en aquest sentit: “Vull un referèndum i que la gent decideixi. La meva obligació és que se celebri la consulta, de forma pacífica”. González ha afirmat que “si els catalans es pronuncien és quan hi ha un carreró sense sortida”, mentre que Mas ha opinat que “el preu de no expressar-nos és que no es mourà res. Bé, sí que es mourà, regressivament”. Durant el cara a cara, el president de la Generalitat ha tornat a assegurar que en la consulta votaria ‘sí-sí’, alhora que González li replicava: “Si ens embarquem en un camí cap a l’impossible ens enbarquem en un camí sense sortida”. I ha sentenciat: “No és possible la independència, i no és desitjable”.

"Quan truquem a la porta d’Espanya no hi ha diàleg"

Mas ha tractat d’explicar a l’expresident espanyol que “la primera fase és què vol el poble de Catalunya i, la segona, en funció del resultat, exigeix una negociació amb l’Estat. Hi ha interesos compartits a partir de la consulta i del resultat, no abans”. A més, s’ha queixat que “quan truquem a la porta d’Espanya no hi ha diàleg, i tot és no”.

Preguntat pel periodista Jordi Évole sobre com s’havia duplicat el número d’independentistes, Mas ha explicat que “el punt d’inflexió es produeix entre el 2002 i el 2004. Aquí comença una regressió en termes autonòmics, i una actitud de menyspreu. Això no toca la butxaca, però toca la dignitat i la confiança”. I, la segona fase, comença al juny del 2010 amb la sentència del Tribunal Constitucional: “Era innecessària i humiliant. El poble va rebre el missatge que no hi ha res a fer”.

González insistia en la voluntat de diàleg, però Mas ha reblat que “CiU vol dialogar, però no podem ja fer els pactes que vam fer. S’han de fer sobre bases completament noves”. “Però ha d’haver-hi una voluntat a l’altra part de la taula, i no la hi ha. Rajoy m’ha fet saber que sobre la consulta no hi ha res a parlar”, ha revelat. L’expresident socialista ha afirmat no estar d’acord amb la sentència de l’Estatut, però ha advertit que “si de veritat hi hagués 300 anys d’Espanya contra Catalunya els únics que se salven són els 30 darrers”. Després d’aquesta afirmació, Mas ha exclamat: “Clar, els altres són per oblidar-los tots!”

A més, el president ha deixat molt clar que “una nació que se sent nació ho vulgui ser, no és una aberració, ni democràtica ni de cap tipus”. I ha conclòs: “No vull que el tren entri en via morta. A vegades els trens van ràpids, passen en parel·lel i tots dos arriben a les seves estacions. L’alternativa és que aparquem el tren, i ens quedem en via morta i ens oxidem”.