dilluns, 3 de febrer del 2014

Escola Valenciana denuncia que Fabra incompleixi set punts de l'article 6 de l'Estatut #StopEspanyolisme

Imatge en línia 1

Escola Valenciana defensa el paper de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) com a institució normativa del català al País Valencià. L'entitat considera que la batalla mediàtica que ha emprès el PP respon a l'ideari polític que ha assumit el govern d'Alberto Fabra: 'En les qüestions relacionades amb el nostre màxim tret d'identitat, ataca frontalment el valencià des de tots els àmbits d'actuació i poder.' L'entitat insta Fabra a complir 'allò que ha dit públicament referint-se a l'article sisè de l'estatut d'autonomia'. Segons Escola Valenciana, a hores d'ara el consell incompleix set punts dels vuit que té aquest article:

Punt 1. 'La llengua pròpia de la Comunitat Valenciana és el valencià.' Incompliment: el president de la Generalitat Valenciana i la delegada del govern espanyol no s'expressen públicament, de manera habitual, en la llengua pròpia dels valencians i les valencianes.

Punt 2. 'L'idioma valencià és l'oficial a la Comunitat Valenciana, igual que ho és el castellà, que és l'idioma oficial de l'estat. Tots tenen dret a conèixer-los i a usar-los i a rebre l'ensenyament del, i en, idioma valencià.'
Incompliment: tres sentències del TSJ valencià obliguen la Conselleria d'Educació, Cultura i Esports a complir aquest article. Cada curs, milers d'alumnes del País Valencià es queden sense estudiar en català.

Punt 3. 'La Generalitat garantirà l'ús normal i oficial de les dos llengües, i adoptarà les mesures necessàries per tal d'assegurar-ne el coneixement.' Incompliment: any 2013,  la Conselleria d'Educació retalla 810.000 euros en ajudes per a la promoció del català.

Punt 4. 'Ningú no podrà ser discriminat per raó de la seua llengua.' Incompliment: el Síndic de Greuges elabora cada any un informe on s'especifiquen centenars de casos de vulneració dels drets lingüístics dels catalanoparlants.

Punt 5. 'S'atorgarà especial protecció i respecte a la recuperació del valencià.' Incompliment: 29 de novembre de 2013, tancament d'RTVV.
 
Punt 6. 'La llei establirà els criteris d'aplicació de la llengua pròpia en l'administració i l'ensenyament.' Incompliment: publicació de la llei de la funció pública sense el requisit lingüístic.
 
Punt 7. 'Es delimitaran per llei els territoris en els quals predomine l'ús d'una llengua o de l'altra, així com els que puguen ser exceptuats de l'ensenyament i de l'ús de la llengua pròpia de la Comunitat Valenciana.' Aquest és l'únic punt que l'Administració valenciana compleix rigorosament.

Punt 8. 'L'Acadèmia Valenciana de la Llengua és la institució normativa de l'idioma valencià.' Incompliment: el president de la Generalitat Valenciana qüestiona la capacitat normativa de l'AVL.