dijous, 16 de gener del 2014

Rajoy intenta apagar un nou front a Euskadi i li transfereix set nous impostos

Imatge en línia 1

Actitud ben diferent la que està mostrant el president espanyol, Mariano Rajoy, amb el País Basc i Catalunya.Avui s'ha conegut que el govern espanyol transferirà demà al País Basc la gestió de set nous impostos, entre ells el relatiu a activitats del joc, que permetrà recaptar a les hisendes basques el 20% de l'import dels premis de loteria, amb caràcter retroactiu a l'1 de gener del 2013.  Segurament el president nacionalista espanyol intenta apaivagar amb aquesta 'generosa' acció un possible nou front massiu independentista a Euskadi com el català que ja posaria la suposada unitat d'Espanya en un entredit absolut. 

Demà a les cinc de la tarda tindrà lloc una reunió a Madrid, en el marc de la Comissió Mixta del Concert, per ratificar la transferència d'impostos. Estarà presidida pel ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro i pel conseller basc d'Hisenda i Finances, Ricardo Gatzagaetxebarria. També formarà part de la comitiva basca el diputat general de Gipúscoa, Martin Garitano, de Bildu.

Els impostos que es transferiran demà, a part del que fa referència a la loteria, són els referents als dipòsits d'entitats de crèdit, producció d'energia elèctrica, producció i emmagatzematge d'energia nuclear, hidrocarburs, gasos fluorats i activitats de joc. A l'acord de demà no s'inclou la liquidació del cupo basc –la quantitat que el País Basc paga a l'Estat per les competències no transferies- dels sis últims anys ja que no s'han solucionat les discrepàncies sobre la quantitat entre els dos governs. El lehendakari, Iñigo Urkullu, ha assegurat avui que l'acord sobre els impostos "serà un pas més que posarà de manifest la responsabilitat compartida a l'hora de respondre des de l'acord a la dura situació econòmica".