dijous, 30 de gener de 2014

Proposen que Suïssa faci de mitjancera entre Catalunya i Espanya#DretaDecidir

Imatge en línia 1

El dirigent del PS suís i regidor de la localitat de Sion (Valais), Stéphane Riand, ha proposat que Suïssa faci de mitjancera entre Catalunya i Espanya, en el procés sobiranista.

"En el moment que la diplomàcia helvètica està molt implicada en mediacions internacionals (Montreux, Ginebra, Iran, Síria...) ens hem de fer clarament una pregunta: Suïssa no pot fer d'enllaç entre la Catalunya de Mas i l'Espanya de Rajoy?", assenyala en un escrit al diari Mediapart.

Riand reconeix que la implicació suïssa pot tenir adversaris. "Espanya, per boca de Mariano Rajoy, immediatament s'hi revoltaria: com us atreviu vosaltres suïssos a ficar-vos en els afers interns d'una nació que no és la vostra?", apunta. Però també recorda que per als suïssos "és inimaginable que un país, una regió, una corporació pública, no puguin votar sobre una qüestió essencial per al col·lectiu, des del moment que el 80% desitja la consulta".

És en aquest aspecte que creu que pot intervenir Suïssa, perquè"la Confederació helvètica està fortament compromesa amb el dret de vot". "Quan no apareix a l'horitzó cap consens, sigui veritable o fals, les institucions suïsses han previst el vot com a forma de solució dels conflictes", explica. Riand aposta perquè els catalans votin el 9 de novembre. "Suïssa pot ajudar Espanya a recórrer aquest camí", conclou.