dilluns, 6 de gener de 2014

PNB: «El govern espanyol no fa més que estimular l'independentisme» #DretaDecidir #9n2014

Imatge en línia 1

El portaveu del govern basc, Josu Erkoreka, creu que cada iniciativa que adopta el govern espanyol respecte a Catalunya "estimula més el seu independentisme i crea nous independentistes". Segons la seva opinió, aquest any s'assistirà a "una batalla comunicativa i propagandística" entre l'Estat i Catalunya que ha començat a deslliurar-se ja a Europa, tot i que afirma que la batalla central serà la política.
 
En una entrevista a Europa Press, Erkoreka ha assegurat aquest diumenge que seria xocant que els estats de la UE rebutgessin la consulta catalana, "que és una expressió genuïnament democràtica", i ha afirmat que Escòcia és una referència indefugible. A més, creu que és "un moment històric" després dels anys de violència d'ETA i d'il·legalitzacions perquè el País Basc decideixi el seu futur.
 
El portaveu del Govern basc ha recordat que la carta enviada pel president de la Generalitat, Artur Mas, als 27 líders dels Estats de la Unió Europea per recollir suports a la consulta sobiranista convocada per al 9 de novembre "és legítima i forma part d'una estratègia de comunicació que estarà al nucli del pols que es mantindrà" entre el Govern català i les institucions de l'Estat respecte aquesta qüestió. "Fa poc hem tingut coneixement que el ministeri d'Exteriors ha enviat un dossier complet a totes les cancelleries europees perquè estiguin al corrent d'aquest debat i, lògicament, la Generalitat adopta les seves pròpies iniciatives", ha afegit.
 
En aquest context, ha dit que s'haurà de veure "exactament quin és l'impacte que té això a l'entorn europeu", i ha considerat que a Espanya, fins avui, les actuacions del Govern espanyol no estan tenint molt d'èxit. "Dóna la sensació que cada iniciativa que adopta el govern espanyol no fa més que estimular l'independentisme a Catalunya i crear nous independentistes. No està encertant molt en la comunicació", ha indicat.
 
"Que s'imposi la democràcia"
 
Segons la seva opinió, la batalla comunicativa tan sols és instrumental perquè "la batalla política és la central, la nuclear". "Veurem quin desenllaç té. L'ideal per a nosaltres seria que s'imposés la democràcia i que, des del màxim respecte a l'electorat català, fos possible que aquest es pronunciés", ha asseverat.
 
Josu Erkoreka ha recordat que Angela Merkel a Alemanya, François Hollande a França i David Cameron a Anglaterra, són líders "d'Estats socis de l'espanyol i, d'alguna manera, se senten formalment obligats a ser solidaris amb ell en tot el que ha de veure amb les qüestions relacionades amb la seva supervivència i el seu futur". Per aquesta raó, ha manifestat que "el fet més probable és que individualment surtin a la palestra dient que aquest és un assumpte intern que correspon a l'Estat espanyol", i que ells es limiten a respectar el que aquest pugui decidir.
 
"Però també és cert que la UE descansa sobre un conjunt de valors que són essencials, com el principi democràtic, i seria xocant que els estats membres es pronunciessin en contra d'una manifestació genuïnament democràtica, com és un referèndum", ha indicat.
 
Per a Josu Erkoreka, el referèndum que es faci a Escòcia serà "una referència indefugible en la qual hi prestarà atenció tothom, tant els responsables polítics de l'Estat espanyol com la pròpia societat catalana". "Això és innegable perquè, que en el mateix context europeu s'estigui desenvolupant un fenomen polític que l'Estat espanyol no autoritza, no deixarà de ser xocant i justificarà moltes protestes i denúncies", ha asseverat. Així, creu "inevitable que el referent escocès constitueixi un model per a tots els qui a l'Estat espanyol plantegen iniciatives semblants".