dimarts, 21 de gener del 2014

Els diputats demòcrates del PSC guanyen el pols i de moment eviten l'expusió #DretaDecidir

Imatge en línia 1

Els diputats del sector crític del PSC -Marina Geli, Joan Ignasi Elena i Núria Ventura- han guanyat el pols, i de moment no els expulsen del partit. El primer secretari, Pere Navarro, només els ha sancionat aquest matí amb la retirada dels càrrecs parlamentaris, després de la forta contestació que ha trobat l'aparell davant l'intent de fer la purga. La direcció els havia demanat l'acta de diputat, però no ha aconseguit l'objectiu.

La direcció del grup parlamentari socialista s'ha reunit aquest matí amb la qüestió sobre la taula, i ha acabat rectificant el rumb, en una trobada en la qual els diputats Xavier Sabaté i Rocío Martínez Sampere han insistit que no es fessin expulsions. Nombrosos càrrecs locals s'han pronunciat en els darrers dies a favor dels tres diputats amenaçats d'explusió. El mateix número dos del partit, Antoni Balmón, havia declarat que al PSC hi sobra gent, i havia acusat els crítics de tenir interessos "espuris". Però la majoria del partit no secunda aquesta visió taxativa.

Geli, Elena i Ventura assistiran demà doncs amb tota normalitat al ple del Parlament d'aquesta setmana. Sobre el paper la decisió final sobre la hipotètica expulsió l'ha de prendre la comissió de garanties, però la decisió avui del grup parlamentari la condiciona fortament. El portaveu del partit, Maurici Lucena, ha precisat que s'haurà d'esperar al que digui la comissió de garanties.

És evident que la resolució ara obre la porta perquè quan la proposta sobre la consulta arribi al Congrés, també algun diputat del PSC pugui trencar la disciplina de vot i es negui a votar contra ella. La sanció aplicada avui per l'aparell significa que Elena deixa de ser portaveu del PSC a la comissió de cultura; Geli de la de salut, i Ventura a les d'infància i peticions. Ahir van ser suspesos dels càrrecs interns al partit.