dijous, 2 de gener del 2014

El President informa personalment sobre procés català a tots els dirigents europeus #DretaDecidir #9n2014

Imatge en línia 1

El President de Catalunya, Artur Mas, ha enviat una carta en favor de la consulta del 9 de novembre a tots els dirigents europeus. A més, la Generalitat ha elaborat un memoràndum de defensa del dret de decidir de Catalunya i Mas l'ha fet arribar a vint-i-set primers ministres de la Unió Europea i a quaranta-cinc governs de la resta del món. No l'ha rebut a Mariano Rajoy, a qui ja l'hi havia enviat abans.

Segons la informació de TV3, la carta es va enviar deu dies abans d'haver-se sabut que el ministre d'Afers Estrangers espanyol, José Manuel García-Margallo, havia fet arribar un informe a totes les ambaixades i consolats amb un argumentari contra el procés sobiranista.

El text comença explicant la pregunta del referèndum del 9 de novembre i recorda que tant la data com la pregunta es van anunciar molt abans d'exhaurir-se el termini previst per arribar a un consens. També s'hi destaca que el van acordar Convergència i Unió, ERC, Iniciativa per Catalunya Verds - Esquerra Unida i la Candidatura d'Unitat Popular, que sumen vuitanta-set diputats, quasi dos terços dels diputats del parlament. També remarca l'ampli suport mostrat pels catalans a la consulta, demostrat en la multitudinària Via Catalana per la Independència de l'Onze de Setembre passat. I acaba comentant que el referèndum podria ésser perfectament legal.

'Els catalans volen continuar formant part de la UE i de la zona euro'

Paral·lelament a la tramesa d'aquestes cartes, el govern de la Generalitat ha fet arribar als responsables d'Afers Estrangers de quaranta-cinc països del món un memoràndum explicatiu sobre la consulta del 9 de novembre d'enguany. El text, elaborat per la Secretaria d'Afers Exteriors i de la Unió Europea, inclou una explicació sobre el suport polític i popular que té la consulta, amb una menció expressa al suport parlamentari i a les accions populars dutes a terme en aquest sentit, com és el cas de la Via catalana.
 
També deixa clar que l'acompliment de la consulta 'és una qüestió política i no de legalitat', perquè no hi ha cap llei espanyola ni catalana que la prohibeixi: 'No cal res més sinó voluntat política.' El text fa paleses també les discrepàncies entre els governs català i espanyol: s'hi subratlla la voluntat de diàleg de la Generalitat, que contrasta amb l'actitud dels líders polítics de Madrid, que fins ara 'no s'han compromès amb la realitat de Catalunya',  i , també, els 'intents de funcionaris espanyols de soscavar l'autoritat política del president'.
 
Amb referència a les declaracions sobre una possible sortida de Catalunya de la Unió Europea en cas que assoleixi la independència, el govern assegura que tenen 'l'objectiu d'espantar els votants que donen suport a la independència'. A la Unió Europea no hi ha precedents de la independència d'un territori, diu el memoràndum, i per tant 'és fals assegurar que Catalunya deixarà de ser-ne membre'. 'Fins i tot Espanya té un gran interès que Catalunya formi part de la UE', s'hi assegura.
 
'Els catalans volen continuar formant part de la UE i de la zona euro. [...] La continuïtat de Catalunya dins la UE seria una decisió política en mans dels governs dels estats membres', afegeix el document. Aquest memoràndum ha estat enviat a quaranta-cinc països del món, concretament als ministres d'Afers Estragers, personal responsable del seguiment dels afers amb Espanya i el sud d'Europa, ambaixadors a Madrid i cònsols generals.