dimecres, 22 de gener del 2014

El govern català ofereix suport jurídic a Acció Cultural davant l'amenaça del PP de prohibir Catalunya Ràdio #SíalValencià

Imatge en línia 1

El govern de la Generalitat de Catalunya oferirà a Acció Cultural del País Valencià (ACPV) assessorament jurídic davant l'amenaça de fortes sancions del Ministeri d'Industria espanyol; unes amenaces que van portar l'entitat al tancament de les emissions de Catalunya Ràdio i Catalunya Informació al País Valencià. De fet, el govern i representants d'ACPV s'han reunit aquesta tarda al Palau de la Generalitat. El secretari de Comunicació del Govern, Josep Martí, ha assegurat que hi ha poc marge de maniobra en el terreny jurídic per recuperar les emissions de TV3 i Catalunya Ràdio al País Valencià, però ha afirmat que hi ha molt marge en el terreny de la voluntat política.

El senyal de Catalunya Ràdio i Catalunya Informació es va deixar d'escoltar dimarts a les vuit del vespre després que Acció Cultural del País Valencià, responsable de les estacions radioelèctriques i de la difusió de les freqüències, anunciés el cessament d'emissions davant l'amenaça de fortes multes per part del govern espanyol.

Aquest fet ha motivat la reunió d'aquest dimecres a la tarda al Palau que ha comptat amb la presència del secretari de Comunicació del Govern, Josep Martí, i el director general de mitjans de comunicació, Antoni Molons, per part del Govern; mentre que per part d'Acció Cultural hi han assistit Eliseu Climent, Vicent Sanchis, Carles Solà, Vicent Partal, Isabel Clara-Simó, David Miró, Zaida Torregrossa, Miquel Vilar i Xavier Dalfó.

El secretari de Comunicació del Govern ha explicat que el primer objectiu de la reunió és que l'executiu tenia una obligació amb la gent d'Acció Cultural del País Valencià després que quedessin 'finiquitades la senyal de Catalunya Ràdio'. Ha apuntat que davant l'amenaça del Ministeri que 'se'n pot derivar una sanció d'un milió d'euros que podria posar en risc l'entitat', la Generalitat oferirà assistència jurídica. 'Farem una reunió els serveis jurídics amb la Generalitat per veure quines possibilitats hi ha per recórrer', ha explicat Eliseu Climent, fundador d'Acció Cultural i actual president d'honor.

Martí ha assenyalat que el Govern situa l'acció del govern espanyol com una agressió al català. 'Això és una situació greu contra un dret bàsic que és el de poder-te informar amb la teva llengua', ha apuntat. 'El marge de maniobra jurídic per fer front a una situació com aquestes és molt petit i se situa en el terreny de la voluntat política', ha dit. Martí ha lamentat que sembla que aquesta voluntat només la té el Govern de la Generalitat. 'Hi ha poc marge pel que fa el marge de maniobra jurídic per recuperar les emissions de TV3 i Catalunya Ràdio, té molt marge en el terreny de la voluntat política', ha assegurat.

Traslladar a l'executiu espanyol la 'incomprensió'

Tot i això, ha afirmat que 'estan convençuts que hi ha possibilitats de revertir la situació a curt, mig o llarg termini i que estan disposats a fer el possible perquè les emissions es puguin reprendre'. Així mateix, ha manifestat que traslladaran al govern espanyol la seva 'incomprensió per una decisió que situem fora del terreny del sentit comú'.

Per la seva part, Climent ha dit que estan preocupats perquè el País Valencià es queda 'sense res en català i té una gravetat no només pel País Valencià sinó per tots'. Ha destacat que la reunió ha estat molt interessant i que han coincidit en condemnar aquesta situació. També ha afirmat que és una resposta 'a la situació catalana'. 'Hem coincidit', ha seguit, 'en veure algunes formules de col·laboració jurídica i tècniques de fer alternatives i s'ha tractat la necessitat que els missatges del Principat arribin fins a Elx'.

Eliseu Climent: 'Estem en mans de Rajoy'

Coincidint amb Martí ha recalcat que 'és difícil que la situació a curt termini es pugui revertir sinó hi ha un canvi polític a València i a Madrid. Un canvi polític és probable a València i això canviaria les coordenades i no caldria esperar a Madrid'. De fet, ha insistit que tot està en mans de Madrid. 'Estem en mans de Rajoy', ha assegurat Climent. Fins i tot ha remarcat que aquesta decisió no surt de Fabra sinó del mateix president del govern espanyol. En qualsevol cas, s'ha mostrat confiat en què tot això canviarà en 'un breu període' davant un canvi polític.