dijous, 16 de gener del 2014

Dos terços del Parlament ja defensa el Dret a Decidir mentre el PSC s'esmicola #DretaDecidir

Imatge en línia 1

El suport a la consulta ha crescut avui i ja arriba als dos terços del Parlament. 87 diputats han votat a favor de portar al Congrés dels Diputats la petició per demanar la transferència de la competència per celebrar un referèndum sobre el futur de Catalunya, mentre que 45 hi han votat en contra, i tres s'han abstingut. Però aquest tres és perquè volien anar encara més enllà, i per tant el nombre de partidaris del referèndum arriba als 90.

Els partidaris de fer la petició al Congrés han estat els grups deCiU, ERC, ICV i tres diputats del PSC que han trencat la disciplina de vot: Marina Geli, Joan Ignasi Elena i Núria Ventura. Els tres diputats que s'han abstingut han estat els de la CUP, que ho han argumentat assenyalant que no estan d'acord en haver de demanar permís a l'Estat espanyol per celebrar la consulta.

Al ple d'avui han assistit com a públic l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol; l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias; els expresidents del Parlament Joan Rigol i Ernest Benach; la presidenta d'Òmnium Cultural, Muriel Casals; els diputats d'ERC al Congrés Alfred Bosch i Joan Tardà, i l'eurodiputat de CiU Ramon Tremosa, entre d'altres.

El PSC s'esmicola

En canvi, hi han votat en contra els diputats del PP, els de C's i els altres 17 diputats del PSC. Amb el trencament de la disciplina de vot per part de Geli, Elena i Ventura el partit dels socialistes queda clarament esmicolat. La diputada Marina Geli ha argumentat que el seu sí ha estat "un acte de poder tornar a casa i dir-li al meu fill, i a tots els alcaldes socialistes que dónen suport al dret a decidir, que no l'he traït".

"Pensàvem que era necessari que en aquesta votació el PSC no quedés a l'imaginari col·lectiu com un partit en contra del dret a decidir perquè no es veritat", ha explicat Joan Ignasi Elena. Núria Ventura, per la seva banda, ha definit el "sentiment d'il·lusió i encoratjador per la resta de companys pels quals avui treballem", al·ludint a aquesta branca del PSC que, mitjançant sobretot alcaldies, es postula a favor de la consulta. "Nosaltres hem votat a favor de la nostra consciència i per una raó de representativitat, perquè no tots els socialistes pensem igual", han argumentat.

De fet, avui mateix s'ha conegut també que la diputada Rocío Martínez Sampere i la dirigent del sector catalanista Laia Bonet han decidit abandonar l'executiva del partit. Ara cal esperar si el líder del PSC, Pere Navarro, compleix l'amenaça d'expulsar els diputats que han trencat la disciplina de vot, tal i com va assegurar. De moment, ja els ha demanat, a través del portaveu Maurici Lucena, que renunciïn a l'acta de diputats.

Tot i això, Bonet també ha anunciat que no ocuparà l'escó "de cap company expulsat". Altres històrics del PSC, com Joaquim Nadal i Montserrat Tura, s'han posicionat en contra de la decisió de la direcció del partit de votar-hi en contra. Des del seu Twitter, Joaquim Nadal ha argumentat que "avui s'ha de votar sí per aplanar el camí a la democràcia i garantir la llibertat bàsica d'una societat plural que vol decidir". Per la seva banda, Tura també ha manifestat des del seu Twitter que "estic amb els diputats del SI. No només pel que es vota avui, també per com la direcció actual ha malmès el llegat del socialisme català".