dimecres, 22 de gener del 2014

CiU, ERC i ICV cerquen esquivar el blocatge del 'Congreso' a la proposta de la consulta #DretaDecidir

Imatge en línia 1

CiU, ERC i ICV registraran al congrés espanyol el 3 de febrer dues proposicions de Llei idèntiques a la del parlament que ja es troba en tramitació a les corts espanyoles. Una portarà la signatura dels tres portaveus: Josep Antoni Duran i Lleida, Alfred Bosch i Joan Coscubiela, i es registrarà en nom dels tres grups parlamentaris. L'altra l'impulsaran els diputats a títol personal, perquè el congrés espanyol permet presentar iniciatives que registrin un mínim de 15 representants. Està oberta als representants de qualsevol formació que s'hi vulguin sumar. Es tracta, segons fonts parlamentàries, d'esgotar tots els mecanismes legals per reclamar a l'estat espanyol que cedeixi al govern les competències per celebrar la consulta.

Els dos textos es registraran el dia 3 de febrer, just el dilluns després que el cap de llista d'ERC a Madrid, Alfred Bosch, assumeixi la tasca de portaveu del grup mixt, que és rotativa i es reparteix amb la resta de formacions que el composen, com Amaiur o Compromís. A més de la dels grups registraran un text signat per tots els diputats de les tres formacions. Això és 16 de CiU, 3 d'ERC i 3 d'ICV. Està oberta a la possibilitat que s'hi sumin representants d'altres formacions.

Malgrat que es registraran el dia 3 de febrer, els textos no podran ser qualificats per la mesa de l'endemà, dimarts 4 de febrer, perquè aquest òrgan de govern només pot assumir les iniciatives que s'hagin presentat el divendres anterior per donar temps als serveis de la cambra. Fonts parlamentàries apunten que d'aquesta manera la petició de competències a l'estat espanyol per poder fer la consulta es debatrà al ple de la cambra baixa durant el mes de març o, a tot estirar, a principis d'abril.

Les dues proposicions de Llei dels grups i dels diputats aniran en paral·lel a la inicitiva aprovada pel parlament i que ja es troba en tramitació a la cambra baixa espanyola. Aquesta va per la via de les proposicions dels parlaments autonòmics, i previsiblement es debatrà al setembre o al juny. El reglament de la cambra baixa estableix que, un cop registrats, la mesa també els l'haurà de qualificar (donar el vist i plau a la seva tramitació) i comunicar-ne el contingut al govern espanyol. Com que el gener no és un període hàbil al congrés espanyol, aquesta qualificació es produirà al febrer. Un cop qualificats, l'executiu de Rajoy disposarà de 30 dies per presentar al·legacions. Es pot oposar a la tramitació -disposa de dret de vet- si implica un augment de la despesa o la disminució dels ingressos pressupostaris.