dimarts, 31 de desembre del 2013

Mallorca es manifesta en defensa de l'autodeterminació i l'alcalde (PP) s'amaga #ésPalma #Mallorca

Imatge en línia 1

Amb el lema 'Els Països Catalans decidim: autodeterminació', partits i entitats es van manifestar ahir a Palma. Milers de mallorquins es van manifestar ahir al vespre a Palma en defensa de l'autodeterminació, amb motiu de la Diada de Mallorca, que es commemora avui, 31 de desembre. Ja fa més de vint anys que els mallorquins reivindiquen cada final d'any la plenitud dels drets nacionals i el dret dels Països Catalans a la llengua, la cultura, el territori i l'autodeterminació, tal com recorda la platafoma 31D, que aplega les entitats i els partits organitzadors de la manifestació d'ahir. 

La Diada d'enguany és marcada pels atacs del govern del PP a la llengua i la cultura catalanes, mitjançant un decret de llengües que arracona el català a les escoles, i una llei de símbols que prohibeix d'exhibir la senyera en els edificis públics. A més, fa pocs dies que aprovava tot sol al parlament una declaració per a negar l'existència dels Països Catalans.

Però elsatacs del govern de José Ramón Bauzà han estat fortament contestats per la societat, que no s'havia mobilitzat mai tant contra la política governamental. Enguany ha tingut una importància especial la protesta dels docents, que s'alçaren en peu de guerra i durant setmanes van fer una vaga indefinida per a aturar la nova política lingüística de l'ensenyament. El punt culminant va ser la manifestació més multitudinària de la història de les Balears, que va tenyir de color verd els carrers en defensa de l'escola pública en català. És en aquest context que el sobiranisme i l'independentisme de Mallorca es van congregar ahir al passeig del Born amb el lema 'Els Països Catalans decidim: autodeterminació'.

El batlle Mateu Isern va avançar l'acte per evitar ésser escridassat 

El batlle, Mateu Isern, va avançar l'acte davant l'estàtua al rei en Jaume per evitar ésser escridassat · Grups ultres amb simbologia franquista increpen els assistents independentistes. A més de la manifestació per la diada de Mallorca, ahir també es va fer a la capital mallorquina l'ofrena floral a l'estàtua del rei en Jaume. Però el batlle de Palma, Mateu Isern, va avançar l'acte d'imprevist per a evitar que els assistents a la manifestació independentista convocada per la Plataforma 31-D hi arribessin a temps. Tot i això, els representants del govern i de l'Ajuntament de Palma van rebre una escridassada, com també entitats com el Círculo Balear. En canvi, van rebre aplaudiments els representants de l'Obra Cultural i del sindicat STEI-i, que portaven màscares blanques contra la repressió a la llibertat lingüística. Algunes altres entitats i partits de l'oposició a Palma van arribar-hi tard, a causa del canvi d'hora imposat pel batlle.

Les entitats espanyolistes Círculo i Acció Baleà provoquen aldarulls.

El moment de més enrenou va ésser després d'acabar-se l'acte oficial, quan alguns concentrats del Círculo i Acció Baleà van increpar els independentistes que arribaven de la manifestació. Els ultres els van rebre amb algunes banderes falangistes, emblemes amb l'àguila franquista i una pancarta que demanava 'Gloria eterna a los de Blanquerna', en referència als atacants del centre de la Generalitat a Madrid l'Onze de Setembre passat.