dimarts, 31 de desembre del 2013

La Grossa Catalana de Cap d'Any recapta més tres milions d'euros per Benestar Social

Imatge en línia 1

La Grossa de Cap d'Any ja ha repartit els premis. El primer, amb cent mil euros per bitllet, ha estat per al 3.473, venut sobretot a Lliçà d'Amunt. La meitat de les butlletes d'aquest número no es van vendre; per tant, més tres milions d'euros no els cobrarà ningú i aniran destinats al Departament de Benestar Social. El segon premi, amb 32.500 euros per butlleta, ha estat per al 77.879, que s'ha venut majoritàriament a l'Escala i a Tarragona. El tercer premi, amb quinze mil euros de premi per butlleta, ha tocat al 88.297, que s'ha venut majoritàriament Cardona i a Barcelona.

En aquesta primera rifa de la Grossa de Cap d'Any, s'havien posat a la venda bitllets per valor de trenta milions d'euros, en dues tongades. La directora general de Tributs i Jocs, Elsa Artadi, va explicar ahir que la decisió d'ampliar el total de números en venda havia estat encertada, perquè a principi de novembre ja s'havien acabat els primers quinze milions d'euros.

Guia per a cobrar els premis

Els premis es podran cobrar fins el 31 de març de 2014.Els premis de 5 euros, 10, 15, 25 i 50 es paguen als punts de venda autoritzats que actualment venen la resta de productes que comercialitza Loteria de Catalunya. Aquests establiments també poden pagar, opcionalment, els premis de 150 euros, 250 i 500. En el cas que el punt de venda autoritzat no vulgui pagar aquests premis opcionals, caldrà que l'establiment emeti el resguard de premi. Amb aquest resguard i el bitllet original de la Grossa de Cap d'Any, el guanyador haurà d'anar a qualsevol oficina de "la Caixa" Caixabank, Catalunya Caixa o bé a l'Oficina d'Atenció, Informació i Pagament de premis.

Els premis de 1.500 euros, 2.500, 3.250, 10.000 i 15.000 també es poden cobrar en qualsevol d'aquestes oficines. Els premis d'imports superiors a 30.000 euros només es pagaran a l'Oficina d'Atenció, Informació i Pagament de Premis (Via Laietana, 60 de Barcelona) Els imports dels sorteigs es poden veure en aquestes taules.

Millorar l'any que ve

La directora de Tributs i Jocs va dir que al gener i al febrer farien 'autocrítica' per polir detalls que havien sorgit aquest primer any. Va assegurar que treballarien per fer 'més gran' la rifa amb vista a l'any que ve. Per exemple, creu que es poden 'millorar canals de distribució i intentar sortir per internet'.

Per sota dels 2.500 euros, exempt d'imposts. La rifa de la Grossa de Cap d'Any també rebrà els efectes dels canvis tributaris que ha impulsat el ministre d'Hisenda espanyol, Cristóbal Montoro, per a loteries. Igual com a la rifa de Nadal, els premis inferiors a 2.500 euros restaran exempts d'imposts. Ara bé, Artadi apunta que els catalans tenen opcions de tributar menys perquè l'impost grava sobre cada una de les butlletes, no pas sobre el valor total que obtingui un ciutadà dels premis. Els números de la Grossa valen cinc euros mentre que els dècims de la loteria espanyola en valen vint. Així, obtenir premi a través d'una sola butlleta (10.000 euros de premi, per exemple) o sortir premiat de quatre butlletes iguals (2.500 euros de premi per butlleta) pot alliberar un afortunat de pagar l'impost.